Vakantie in eigen land: Ieper

Terwijl Arlieke op kamp was, hebben Thierry en ik ervan geprofiteerd om nog eens samen een weekend weg te gaan. We hebben voor Ieper gekozen omdat dit een stad is die wel al langer op ons verlanglijstje stond.

Ieper

Ieper is een stad waar we eigenlijk geen idee van hadden wat we er zouden vinden. We wisten natuurlijk wel dat de eerste wereldoorlog er veelvuldig herdacht wordt maar voor de rest kenden we Ieper niet.

We kunnen nu zeggen dat Ieper een kleine stad is waar inderdaad het oorlogsverleden duidelijk zichtbaar is. Maar Ieper is ook een middeleeuwse stad en dat kan je ook nog duidelijk zien.

We deden een wandeling door de binnenstad en langs de middeleeuwse vestingen. We luisterden naar de Last Post en bezochten het In Flanders Fields museum.

De Last Post

Als je dan in Ieper bent wil je ook naar de Last Post. Ruim een uur op voorhand gingen we al richting de Menenpoort. We dachten daar nog een beetje in het zonnetje te zitten maar zagen al snel dat we niet lang moesten wachten als we nog een mooi plaatsje wouden hebben onder de poort.

Het is best grappig dat je zo lang moet wachten voor zo’n korte ceremonie. Maar het was wel het wachten waard. We waren echt onder de indruk van de ceremonie.

Provinciaal domein De Palingbeek

Op de terugweg naar huis zijn we nog gestopt aan het provinciaal domein De Palingbeek voor een wandeling. Hier kan je echt zien wat de eerste wereldoorlog gedaan heeft in deze regio: de kraters, de verhalen, de herdenkingen, de monumenten.

Conclusie

Ieper is een kleine, mooie stad waar veel te zien valt. We hebben niet het gevoel dat we alles al hebben gezien en ook Arlieke is jaloers dat we daar geweest zijn zonder haar. Dus we zullen zeker nog eens terug gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: