40 before 40

Je ziet ze vaak opduiken, die lijstjes met dingen die je wil doen voor je verjaardag. Een soort van mini bucket-list kan je ze noemen. Maar omdat je ze wil doen voor een bepaalde datum zijn de doelen een beetje concreter en minder dromen. In de zomer van 2017 ben ik aan het denken gegaan om ook zo’n lijstje te maken met uitdagingen, dromen, doelen, … Een lijstje die me zou uitdagen voor mijn 40e verjaardag in 2020. Ik ben begonnen op mijn 37e verjaardag.

De puntjes moesten voor mij persoonlijk een uitdaging zijn, ik wou mezelf uit mijn comfortzone halen. Ze moesten ook realistisch zijn, ik wil wel graag nog veel grote reizen maken maar dat lijkt me niet haalbaar tegen 2020. Ik moet het zelf willen doen, ik zie me nog niet direct bungeejumpen of iets dergelijks.

Creatief

 1. Mijn eigen handtas ontwerpen, met alles wat ik leuk vind aan andere handtassen gecombineerd in één handtas.
 2. Mooi leren schrijven, niet voor de dagelijkse dingen die ik schrijf maar wel voor op kaartjes of kadootjes
 3. Bookart maken, dat is met of op de pagina’s van een boek een kunstwerk maken
 4. Van alles verzamelen op Pinterest met leuke ideetjes om te doen en er dan niets mee doen. Daar moet verandering in komen, van mijn bord “Eens uitproberen” moet ik er 10 effectief eens uitproberen.
 5. Terug juwelen maken, ik deed dit zo graag waarom ben ik ermee gestopt?
 6. Leren tekenen, kan handig zijn voor de bookart die ik wil maken.
 7. Alle tekeningen maken uit Steden 1000x van punt naar punt
 8. Alle tekeningen maken uit Kleuren op nummer meesterwerken

Lezen

Ik heb al veel boeken gelezen maar blijkbaar nog niet veel echte klassiekers.

 1. Een boek lezen van Jane Austen, ik kocht al haar verzameld werk in 2016 geleden maar ik ben er nog niet in begonnen.
 2. Een boek lezen van Roald Dahl.
 3. 100 boeken lezen.
 4. De avonturen van Alice lezen.
 5. Een boek lezen van iemand die de Nobelprijs voor de literatuur gewonnen heeft.

Eten en drinken

 1. Zo een echte picknick met een dekentje en een picknickmand met allemaal lekkere dingen in.
 2. Echte donuts eten, die in de supermarkt zijn ook wel lekker maar ik denk dat die echte vers gemaakte veel lekkerder zijn.
 3. Een brunch en daarmee bedoel ik niet een laat ontbijt.
 4. Een spiegeltaart maken, ik zag dit tijdens Bake Off Vlaanderen en dat wil ik ook weleens doen.
 5. Een high tea nemen op zo’n typisch Engelse stijl, met sandwiches en scones.
 6. Nog een tweede Pinterest bord waar ik eens moet werk van maken: 10 dingen proeven van het bord “Lekker?”
 7. Als ik ijs maak dan weten mijn echtgenoot en mijn dochter direct welke smaak zij willen dat ik maak. Maar zelf weet ik dat nooit dus maak ik altijd vanille-ijs. Misschien moet ik eens een smaak voor mij zoeken.

Zien

 1. Momenteel zijn er (volgens Wikipedia) 60 Disney klassiekers, ik dacht eerst als ik daarvan de helft kan zien zal het al goed zijn maar blijkbaar heb ik er al 31 gezien. Dus zullen we zeggen dat ik er 50 moet gezien hebben?
 2. 10 films zien, ik zie eigenlijk niet veel films en mijn echtgenoot vraagt daar voortdurend om. De Disney klassiekers gaan we hier niet bij tellen.

Doen

 1. Ik heb tot nu toe 20 landen uit de wereld bezocht, ik hoop er daar nog één bij te doen.
 2. Oudjaar vieren in het buitenland, ergens met mooi vuurwerk of op een verlaten plaats, in ieder geval ergens speciaal.
 3. Ik wil al lang eens een blote voeten pad doen.
 4. Overnachten in een speciale overnachtingsplaats, denk een boomhut, een iglo, …
 5. Wandelen in de sneeuw, maar dan in echte sneeuw niet zo 2 centimeter sneeuw die hier af en toe valt in de winter. Ik heb dat wel al als kind al gedaan maar ik herinner mij daar niets meer van.
 6. Een volledig servies in stukken gooien.
 7. Elke dag een foto nemen, ik ben hier al goed mee bezig maar blijkbaar sla ik toch nog af en toe een dag over. Ik heb wel al hulp gekocht in de vorm van een boek: Iedereen smartphone fotograaf van Vicky Bogaert.
 8. Terug gitaar spelen
 9. Drumstokjes kopen en ritmes leren.
 10. Frans praten met mijn Franstalige collega’s, als zij moeite doen om Nederlands met mij te praten dan kan ik ook moeite doen om met hen Frans te praten.
 11. 2000 kilometer wandelen in totaal, dat komt overeen met ongeveer 2 km per dag.
 12. Terwijl we dan toch wandelen kan ik evengoed ook nog wat geocaching doen. Ik wil tegen 2020 er 50 gevonden hebben.
 13. De leeuw van Waterloo bezoeken, dicht bij huis en nog nooit gedaan.
 14. Het Atomium bezoeken, alweer dicht bij huis en nog nooit gedaan.

Uitstraling

 1. Een beetje afvallen zodat ik me beter in mijn vel voel.
 2. Een kledingskast met enkel kleren die ik graag draag, er zit momenteel al niet veel kleding in mijn kast en de helft daarvan draag ik dan nog niet graag (waarom koop ik dat toch ook altijd).
 3. Het juiste kapsel vinden voor mij. Ik ben niet iemand die uren in de badkamer bezig is met mijn haar, ik heb zelfs geen haardroger. Dus moet ik maar een kapsel vinden dat daar rekening mee houdt. Nu nog een kapper vinden die daar ook rekening mee wil houden.
 4. Het enige puntje waarover ik eigenlijk wel nog twijfel: een tatoeage laten zetten